Pesë arsye pse grekët kishin të drejtë

Nga  John T. Harvey

Të dielën, grekët e hodhën poshtë në shumicë planin e shpëtimit të ofruar nga kredidhënësit e tyre. Më pas, shumë vëzhgues i kanë quajtur grekët dembelë, mosmirënjohës dhe të paaftë për të pranuar pasojat e jetesës së tyre prej “xhepshpuarish”.

Por grekët kishin të drejtë që thanë JO. Ajo që huadhënësit po u impononin është e padrejtë dhe në fund, shkatërrimtare për të gjithë BE- në. Problemet e vërtetë janë pjesë e vetë sistemit të Euros, dhe trajtimi i Greqisë si një adoleshent i papërgjegjshëm, që duhet sharë nga prindërit, është njëkohësisht një diagnostikim i keq dhe një garanci për vazhdimin e problemeve.

Mendoni pak pikat e mëposhtme:

1.Kursimi nuk është zgjidhje për asnjë problem ekonomik: Ajo që duan kredidhënësit, bankierët e BE dhe politikëbërësit është një vazhdimësi e programeve të kursimit, që e kanë çuar papunësinë në 25%. Greqia tha jo, dhe me të drejtë – po cili problem ekonomik zgjidhet duke i lënë njerëzit pa punë? Nëse ju do të ishit zhytur thellë në borxhe, dhe banka do t’ju telefononte për të diskutuar opsionet e mundshëm, a mund të imagjinoni që, ata të bankës t’ju rekomandojnë të lini punën? Ndërkohë që kredidhënësit e Greqisë po thonë ekzaktësisht këtë gjë: “Ju na keni borxh një sasi të madhe parash dhe kjo mund të zgjidhet, vetëm nëse ju rrisni numrin e qytetarëve që nuk kontribuojnë hiç fare, absolutisht hiç fare, në prodhimin e mallrave dhe shërbimeve”.

Nuk ka një logjikë të mençur ekonomike në themel të strategjisë së shtrëngimit dhe kursimit, është në çdo aspekt, po aq e marrë sa edhe tingëllon.

2.Programet sociale në Greqi janë më pak bujarë se sa ata në Francë dhe në Gjermani: Eshtë thënë shumë për dështimet personale të popullit grek. Janë quajtur dembelë, të korruptuar… Në qendër të kësaj teze është pretendimi se programet sociale në Greqi kanë qenë shumë, shumë bujarë. Grekët, argumentojnë, do të preferonin më shumë të rrinin shtrirë dhe të merrnin çeqet e qeverisë, se sa të dilnin nga shtëpia dhe të gjenin një punë.

Por këtu qëndron edhe ironia. Nga viti 2001 (viti i hyrjes së Greqisë në sistemin e Euros), deri në 2007 (fillimi i krizës financiare globale), Greqia i ka akorduar programeve sociale afro 20.6% të GDP-së së saj, ndërkohë që pjesa që programet sociale zunë në GDP-në e Gjermanisë dhe Francës ishte, respektivisht, 26.7% dhe 28.7%. Eshtë një dallim domethënës, dhe që shkon në një drejtim, i cili nuk mbështet hipotezën e grekëve dembelë.

3.Produktiviteti i punës në Greqi është rritur më shpejt se sa në Gjermani: Në fakt, jo vetëm që Greqia shpenzon krahasimisht më pak në programet sociale, por produktiviteti i punëtorëve grekë u rrit më shpejt se sa ai i gjermanëve. Megjithatë, ndërkohë që në Greqi rritja e produktivitetit iu kalua punëtorëve në formën e pagave më të larta, nuk ndodhi kështu në Gjermani, ku politikat e reja më elastike të tregut të punës u miratuan në vitin 2002. Domethënia e presionit mbi pagat në gjermani ishte se, rritja e standartit të jetesës tek grekët – një prej arsyeve përse iu bashkuan euros që në krye të herës – bëri që një defiçit tregtar modest i grekëve të rritej në mënyrë të qëndrueshme gjatë krizës, ndërkohë që në Gjermani, kostot e punës u mbajtën të parritura. Gjë e cila na çon tek pika 4…

4.Kriza greke është funksion i defiçitit tregtar të tyre, jo i shpenzimeve sociale nga ana e qeverisë: Me qëllim që të rrokësh natyrën e vërtetë të krizës, është e rëndësishme të kuptosh se ajo që ka ndodhur është një funksion i defiçiteve tregtarë të Greqisë, jo i defiçiteve buxhetorë të qeverisë. Nëse Greqia blen më shumë mallra dhe shërbime nga Gjermania dhe gjermanët blejnë nga Greqia, ata duhet ta financojnë këtë përmes shitjes së aseteve financiarë dhe/ose huamarrjes. Kjo gjë krijon një borxh të jashtëm. E anasjellta, nëse ata u shesin më shumë gjermanëve, nga sa blejnë gjermanët, atëherë gjermanët duhet të shesin asete financiarë ose të marrin hua nga Greqia. Kjo gjë është e vërtetë, pavarësisht nga bilanci buxhetor i qeverisë. Këqyrni tabelën më poshtë.

Kjo na çon direkt në pikën e fundit.

5.Kriza greke është një funksion i mënyrës se si është e organizuar eurozona: Problemi që ndesh Europa është një problem sistemik. Ata që përpiqen ta kuptojnë, si një pasqyrim të karakteristikave individuale kombëtare nuk do të arrijnë të kuptojnë asgjë, dhe politikat që burojnë nga një analizë e tillë do të jenë, nga të padobishme, deri në shkatërrimtare (ku rekomandimet më të fundit anojnë nga e dyta). Thënë thjeshtë, problemi thelbësor është se sistemi e ndëshkon suksesin. Dhe kjo ndodh për shkak të tre faktorëve që kanë lidhje mes tyre:

– Importet janë shumë reagues ndaj ndryshimeve në të ardhurat kombëtare. Kur ekonomitë rriten, po kështu ndodh edhe me importet e tyre; kur ato kontraktohen, importet bien me shpejtësi. Merrni shembullin e impaktit që pati kriza financiare në SHBA, mbi blerjet e mallrave dhe shërbimeve të huaj. Këto ranë nga 838 miliardë dollarë në tremujorin e tretë të vitit 2008, në 579 miliardë dollarë në tremujorin e dytë të vitit 2009. Eshtë një rënie e fortë, në një periudhë shumë të shkurtër kohe, dhe ekonomitë kanë përjetuar efekte të ngjashëm edhe në drejtimin e kundërt (domethënë rritje të madhe të importeve gjatë ekspansioneve).

Defiçitet tregtarë duhet të financohen përmes shitjes së aseteve financiare dhe/ose huamarrjes. Ky borxh mund të shlyhet vetëm përmes procesit të kundërt, domethënë tepricave tregtare që gjenerojnë kredi.

Sistemit të euros i mungon një mekanizëm për të reduktuar automatikisht defiçitet tregtarë. Nëse çdo shtet do të kishte monedhën e tij, atëherë defiçiti tregtar do të krijonte trysni, të cilat do të kishin prirjen të shkaktonin një zhvlerësim të monedhës, duke i bërë më tërheqëse mallrat dhe shërbimet. Kështu, në rastin e Greqisë, po të kishin patur dhrahminë dhe jo Euron, defiçitet tregtarë me Gjermaninë do të kishin çuar në një zhvlerësim të dhrahmisë, një rënie të defiçitit tregtar, dhe një ngadalësim në akumuimin e borxheve të huaj. Por nuk funksionon kështu. Të gjithë kanë të njëjtën monedhë, dhe kështu defiçitet tregtarë, teorikisht, mund të vazhdojnë përgjithmonë (sigurisht shumë më gjatë, nga sa do të vazhdonin nëse gjithësecili do të kish patur monedhën e tij).

Të tre këta elementë të marrë së bashku, krijojnë një tendencë vetëshkatërruese:

Rritje Ekonomike e Lartë – Rritje dhe qëndrueshmëri e defiçiteve tregtarë – Spirale e borxhit

Kjo është saktësisht ajo çfarë ndodhi në Greqi – grekët u rritën shumë më shpejt se sa Gjermania dhe u ndëshkuan për suksesin e tyre. Që nga hyrja e tyre në Euro deri në vitin 2008, rritja reale e GDP-së në Greqi ishte mesatarisht 3.6%. Ndërkohë, në Gjermani ishte një 1.3%-ësh anemik – pothuajse tre herë më e ulët se Greqia! Jo për t’u habitur dhe në një linjë me faktorin e parë të përmendur më sipër, importet grekë u rritën më shpejtë se ata gjermanë. Kjo donte të thoshte që Greqia u gjend duke akumuluar borxhin, që më pas solli krizën. Përse, sepse ishin dembelë, dhe sepse jetonin me pensione të bollshëm, si dhe kompensime për papunësinë? Jo, sepse që nga hyrja e tyre në Eurozonë, ata kanë qenë më të suksesshëm se sa Gjermania në zgjerimin e ekonomisë së tyre, dhe të ardhurat nga produktiviteti i tyre, ndryshe nga sa ndodhi në Gjermani, iu kaluan punëtorëve.

Konkluzione

Ironikisht, në një sistem të tillë, shtrëngimi dhe kursimi kanë kuptim “si zgjidhje”. Shtrëngimi do i varfërojë grekët, deri në pikën që nuk do të përballojnë më blerjen e mallrave dhe shërbimeve të huaja. Kur të jenë mjaftueshëm të varfër, importet e tyre do të bien nën eksportet, dhe kështu do të fillojnë të gjenerojnë tepricat tregtare, të nevojshme për të shlyer borxhin. Por, prandaj ky është një sistem i keq! Një Greqi e varfëruar nuk është e mirë as për vete, as për partnerët e saj tregtarë, dhe kjo tregon sa i keq është sistemi. Ai i bën shtetet të priren drejt adoptimit të politikave që shkaktojnë kontraktim ekonomik. Eshtë shumë e vështirë të arrish nivele të ulët papunësie, pa u mbështetur në stimuj për të rritur kërkesën e ulët. Ajo që ka nevojë Europa nuk është një shtrëngim i mëtejshëm i rripit nga ana e grekëve, por një mënyrë për të adresuar çekuilibrat tregtarë, që nuk e shtyjnë një shtet në defiçit, që të ndalë shpenzimet. Në vend të kësaj, kanë nevojë për shtetet me teprica tregtare që të fillojnë të shpenzojnë, një gjë që zhvlerësimi i dhrahmisë do ta kish inkurajuar. Ky nuk është aspak i vetmi mjet me anë të të cilit mund të arrihet kjo gjë, dhe mund të mos jetë më i miri, por është pikënisja logjike për çdo diskutim.

A ka grekë dembelë dhe të korruptuar? Jam i sigurtë që ka, ashtu sikurse ka gjermanë dembelë dhe të korruptuar, zviceranë, francezë, italianë e kështu me radhë. Por nuk është kjo që po ndodh në Greqi sot. Kjo nuk ka të bëjë me njerëz të mirë dhe njerëz të këqinj. Ka të bëjë me një sistem të projektuar keq. Megjithatë, ka një dështim për të cilin grekët duhet të mbahen përgjegjës: faktin që u futën në Euro. Dëshira e tyre për prestigjin që u jepte anëtarësimi në eurozonë, la në hije konsideratat serioze, për atë që do të ishte më e mira për Greqinë. Eshtë shumë vonë për ta ndryshuar këtë, por nuk është shumë vonë për të kufizuar dëmin që është bërë. Le të shpresojmë që sot do të mbizotërojnë mendjet e kthjellëta.

Forbes – Bota.al/

Komentet

Comments

dhe rama therret kete qelbesire ne shqiperi.po ashtu ju ul ne gjunj qe ta pranonte ne beograd.kan nji baba rama meta vuqiq e tadiq stalinin,leninin dhe putinin.gjak i prishur i njerzimit.

You could likewise have the ability to move your no
cases savings from exclusive plan to your investors plan.

My web page - http://ng.org.ua/index.php/novosti/item/44-dumb-and-dumber/44-dumb-and-dumber http://ng.org.ua/index.php/novosti/item/44-dumb-and-dumber/44-dumb-and-d...

What property owner insurance policy is, just how it varies from homeowners insurance, and also suggestions of saving
money on annual costs.

Also visit my page ... loss http://www.level77nyc.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=26%3Amaec...

So you, as the restorer, have to set realistic goals as to exactly what parts of the car
you are going to restore to their original states and what parts of the car you are willing to restore "as close as possible" to their original states.
The turbo 4-banger in the Volkswagon GTI Mk5 is fairly unique among
such engines in that it produces huge amounts of torque
at a relatively low number of RPMs. It includes 4 different frequencies so you can race against
your friends.

Also visit my page: Puppies

Thank you for the chance to post in this web site. I need to
thanks you about all the work for do everything that you did there, you needed.

Thanks again!

Look at my web-site; buy league of legends account

Now you are able to buy Traders Insurance which will probably be suited to
your own company.

my web-site :: evolve aspect http://vip-studia.com/provasi/item/224-0990.html

In defense, American Guarantee asserted that the loss was not covered, relying on 2 exclusions in the policy.

my web site; http://thrive-talent.com/k2-categories/item/206-passionate-about-service http://thrive-talent.com/k2-categories/item/206-passionate-about-service

I really like reading through a post that can make men and women think.
Also, thank you for allowing me power to choose comment!

Our latest addition to the limousine fleet is the 7 passenger
Cadillac Escalade. All since then, Indica is floating in the
market with a regular sale. It includes 4 different frequencies so you can race against your friends.

Also visit my web site :: https://www.youtube.com/watch?v=9v4CopRYiCE

I really like reading through a post that will make men and women think.

Also, thanks for allowing me to comment!

Review my web blog: https://cocoalamp2.wordpress.com/2016/09/05/%ef%bb%bfwhy-you-must-rollover-your-401k/

It is specifically for this objective - it is not a personal car insurance
plan.

Feel free to visit my blog - outside lose http://www.smpdh.com/halkomentar-200-penanaman-2000-101.html

Specifics of the cases procedure and call phone number will certainly be contained
within your insurance policy records.

Here is my webpage surely wood enforcement http://www.ksl.mediendesign.eduhi.at/2013grundlers/joomla/index.php/gues...

Thanks for sharing your thoughts about penny stock trading.
Regards

Here is my blog; trading field

Detailed insurance coverage consists of accident as well as trouble, hence making it much like All Risks coverage
under a Standard Car Policy.

My weblog ... http://rulator.ch/burningbook/index.php http://rulator.ch/burningbook/index.php

Job-related therapy and personnels utilize particular tests that allow them to
standardize and also contrast outcomes.

my blog: http://www.audiotool.com/user/neunforsofbi1974 http://www.audiotool.com/user/neunforsofbi1974

Alguns mais incríveis com trabalho e a prática dicas de beleza para as
meninas estão aqui presentes. http://www.xn--ihqv4i9ey41krv9a.tw/home.php?mod=space&uid=294980&do=prof...

Wow that was odd. I ϳust wrote an incredibly ⅼong comment but after I clicked submit mу comment diԀn't shoѡ up.
Grrrr... well I'm not writing ɑll tɦat over аgain. Anyhοw, just wanteⅾ to sɑу wonderful blog!

Feel free tօ visit my web site - Motion Mascots V2 Review

o Ari, te hyfte k...!

S'ils n'atteignent pas la première place, mais arrivent à une étape
avancée, ils psuvent tout de même espérer un acquire vital à partir du
prize-pool qui se prtage à la fin de chaque partie.

Here is my webb page sexy

Pergjithesisht nuk jam dakord me artikullin sepse deficit te bilancit tregtar mund te kene te gjitha shtetet dhe jo domosdoshmerisht eshte nje gje e keqe. Ajo qe nuk duhet te ndodhe eshte deficiti i bilancit buxhetor. Per te mbyllur kete deficit Greqise i eshte dashur te marre hua e cila ka arritur ne 183% te GDP-se. Kjo do te thote me fjale te thjeshta qe nga 100 leke te ardhura jane shpnezuar 183 leke. Informaliteti ne Greqi eshte vleresuar ne 2009 me 30%. Eshte me teper problem i financave pubike dhe menaxhimi i tyre. Te jepet pershtypja nga artikulli sikur Gjermania xheloze e ka fundosur Greqine. 

O Ari o kokpith lere edin ton o bythqir lulishte...

ju qifsha edin

Sure, making the right play again and again will certainly profit you in the long run. Nevertheless, I'm taking
about capability. If downswings have an effect on your means to make that right choice
, TAKE A BREAK.

Review my web-site :: taxi to JB

En Reparaciones Urgentes en lla capital de España nos comprometemos a darte un presupuesto en cuanto nos llame.

my homepage :: cerrajeria mg aguascalientes - www.cerrajerosbarcelona.pro, http://www.cerrajerosbarcelona.pro/barato-economico/gracia.html

Wow, amazing weblog structure! How lengthy have you been running a blog for?
you made running a blog glance easy. The full glance of
your site is great, as smartly as the content material!

My site ... Cheap Jerseys Online

It's actually a great and useful piece of info.
I am glad that you simply shared this helpful information with us.
Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

My web site; sell stock

Simply desire to say your article is as astonishing.

The clearness for your put up is simply nice and i could think you're an expert in this
subject. Fine along with your permission let me to seize your RSS feed to stay up to date with drawing close post.
Thank you a million and please carry on the rewarding work.

Take a look at my web-site ... https://sportmaster888.wordpress.com

naturally like your website however you need to test the spelling on several of your posts.
A number of them are rife with spelling problems and I to find it very
bothersome to tell the truth however I will certainly come back again.

my page :: 188bet

Do you have a spam problem on this site; I
also am a blogger, and I was wanting to know your
situation; many of us have created some nice practices and
we are looking to swap solutions with other folks, please
shoot me an email if interested.

Here is my webpage ... m88.com

Greetings, I do believe your website could possibly be having browser compatibility issues.
When I take a look at your website in Safari, it looks fine
however when opening in I.E., it has some overlapping issues.
I just wanted to give you a quick heads up! Besides that,
excellent website!

Feel free to visit my site - m88sport

great publish, very informative. I'm wondering why the other experts of this sector do not notice
this. You must proceed your writing. I am confident,
you have a huge readers' base already!

Also visit my weblog :: m88

They do it so that they will have more money and more choices later on. Still
other couples see it as a way to develop some
financial security before they bring children into their marriage and the world.

My blog post - long distance relationships quotes funny

Hello, i believe that i noticed you visited my blog thus i got here to go back the want?.I'm trying to find things to improve my website!I assume its good enough to make use of a few of your ideas!!

Feel free to surf to my weblog :: 188bet

The warranties for some branded cars may go up to 3 or 4 years depending on the
model. Be smart and savvy when negotiating the interest rate for new cars and don't just sign on the bottom line.
The damage varies from vehicle to vehicle but can be as small as light hail damage which
is barely visible through to damage caused by falling trees.

Here is my blog ... Columbia sc locksmith

Hello there! Quick question that's totally off topic. Do you know how to make
your site mobile friendly? My blog looks weird when viewing from my iphone4.
I'm trying to find a theme or plugin that might be
able to correct this problem. If you have any recommendations,
please share. Many thanks!

Also visit my weblog :: http://www.brownpapertickets.com/blogcomments/418535

Please let me know if you're looking for a article writer for your blog.
You have some really great posts and I believe I
would be a good asset. If you ever want to take some of the load
off, I'd love to write some material for your blog in exchange for
a link back to mine. Please send me an e-mail if interested.
Thank you!

Take a look at my site; m88

Mais desde quatrocentos religiosos que participaram dos
encontros no Estado do Rio de Janeiro falaram da obrigação dentre colaborar internamente exímio
religiões, em cima de procura a completo acordo entre os cultos, bem como identificação de direitos e
também deveres compaixão indivíduo em alistamento autor agricultura e também aplicação dos espaços públicos, tal como batalha do crendice,
dureza e acanhamento que os religiosos sofrem no suas
artifícios. http://Fabyanlaw.com/UserProfile/tabid/61/userId/20275/Default.aspx

I used to be recommended this blog by way of my cousin. I am not certain whether this
post is written via him as nobody else understand such certain approximately my problem.

You're amazing! Thanks!

Also visit my web blog: m88a

Yoou possibly can examine the bonuses, tournaments,
money games, software and poker deposit strategies being offered
by every web site and arrive at the absolute best determination off the
place to play poker.

Alsoo visit my web blog ... plus size lingerie

So you, as the restorer, have to set realistic goals as to exactly what
parts of the car you are going to restore to their original states and what parts of the car you are willing to restore "as close as possible" to their original states.
Once you do that take a spray bottle filled with 4 cups of warm water and a tablespoon of detergent and spray the stain. It includes 4 different frequencies so you can race against your friends.

Feel free to surf to my website - Relative of Joseph Stalin

Pages

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.